Spring naar inhoud

Praktische voortuin

De voortuin als blikvanger

Een kleine voortuin sfeervol én praktisch maken, dat zien wij als een leuke uitdaging! De voortuin is bepalend voor de algehele aanblik van de woning en juist daarom leuk om aan te pakken. Hierbij blijkt elke keer weer; een kleine ruimte kan groot resultaat leveren. Wij kregen bij deze voortuin de vraag om een ontwerp te realiseren en uit te voeren waarin beleving, subtiliteit en functionaliteit voorop staat. Met als uiteindelijk doel een blikvanger van een voortuin!

Parkeerplaats geïntegreerd

Voortuin before
Voortuin before

Bij aankomst was deze tuin geheel verhard. Hoewel de bewoners een parkeerplaats wilden integreren in de voortuin, was ruimte voor drie auto’s iets te overdreven… Het uitgangspunt was een voortuin waarin één auto geparkeerd kan worden, zonder dat het de uitstraling van een parkeerplaats heeft.

 

Praktische voortuin after
Voortuin after

Er is een cementgebonden stabilisatie bed aangebracht waar hardstenen banden en tegels in zijn gelegd. Dit maakt dat de bestrating geschikt is als parkeerplaats. Als de auto weg is, komt het hele lijnenspel in zicht en blijft de tuin kloppen.

 

Hulp nodig bij een praktische invulling van een ruimte? Neem (vrijblijvend) contact op. 

Minimalisatie van inkijk

De inkijk van de woning is geminimaliseerd door een tactische keuze in beplanting. In plaats van bijvoorbeeld een heg, die vaak massief aanwezig is, is er gekozen voor drie karakteristieke Elstar appelbomen. Het grillige silhouet van de boom blokkeert de inkijk in de woning op transparante wijze door het verleggen van de aandacht naar de tuin.

Eind van de zomer kunnen de bewoners appels plukken van deze bomen, de aanblik komt daarentegen in de winter het beste uit. Door de kromming in de stam ontstaat een robuuste, grillige sfeer die mooi afsteekt tegen de massiviteit van de woning.

Functioneel én esthetisch

Geïntegreerde parkeerplaatsHet lijnenspel in de bestrating loopt evenredig met het huis. Dit geeft een moderne, rustige aanblik die contrasteert met de roestige bloembak gemaakt van Corte staal. Kenmerkend voor dit materiaal is het stoere, roestige uiterlijk, dat zeker niet doorroest. Ditzelfde materiaal komt terug in de zelfOrganische bloembak ontworpen tuindeur. Omdat de oprit afloopt, hebben we de bloembak waterpas aangehouden voor waardoor het lijkt alsof deze ‘uit de grond komt’. De Chinese hardstenen tegels gecombineerd met het grind vormt een functioneel looppad. Een voortuin die zowel functioneel als esthetisch is!

Juist een kleine achtertuin? Klik hier voor inspiratie!